ΕλλάδαΚοινωνίαΟικονομίαΠολιτική

Bloomberg: O Μητσοτάκης επικεντρώνεται στην οικονομία μετά την αποφασιστική νίκη

Οι αγορές συσπειρώθηκαν πίσω από την προοπτική μιας ακόμη τετραετούς θητείας του Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατατρόπωσε την αντιπολίτευση στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, δίνοντας στον πρώην πρωθυπουργό μια ηχηρή εντολή διακυβέρνησης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι θα είναι σε θέση να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές, αναφέρει το Bloomberg.

Αναφερόμενο στο τελικό αποτέλεσμα, το πρακτορείο υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έλαβε το 40,6% των ψήφων εκλέγοντας 158 βουλευτές, ένα αποτέλεσμα που της δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια άλλων κομμάτων.

Οι αγορές συσπειρώθηκαν πίσω από την προοπτική μιας ακόμη τετραετούς θητείας του Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε τη διαχείριση της οικονομίας κεντρικό πυλώνα της εκστρατείας του. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο άνω του 36% φέτος και η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων είναι περίπου 3,6%, η χαμηλότερη των τελευταίων περίπου 10 μηνών.

«Ο λαός μάς έδωσε μια ασφαλή πλειοψηφία», είπε ο Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής. «Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν με ταχύτητα».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο Μητσοτάκης υλοποίησε τον οικονομικό μετασχηματισμό της Ελλάδας, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να ανακάμπτει σχεδόν στο σημείο που βρισκόταν όταν η χώρα έχασε την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της το 2010. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό από το υψηλό του 28% και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Μητσοτάκης κάλεσε τους Έλληνες να του δώσουν ισχυρή πλειοψηφία για να μπορέσει να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Δεσμεύτηκε να αυξήσει τους μισθούς στον δημόσιο τομέα και να τονώσει την οικονομία για να βοηθήσει στην άρση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Υποσχέθηκε επίσης να αναβαθμίσει σημαντικά το σύστημα υγείας και να επιταχύνει τις διαδικασίες στις δικαστικές υποθέσεις.

Οι προκλήσεις

Η πρώτη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα είναι να βελτιώσει την αξιολόγηση του δημοσίου χρέους, την οποία έλαβε η Ελλάδα πριν από 13 χρόνια κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι οίκοι αξιολόγησης προγραμματίζουν της αξιολογήσεις τους για την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με οίκους όπως η Fitch Ratings και η Standard & Poors να τοποθετούν τώρα τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αξιοποιήσει η χώρα τις τεράστιες δυνατότητές της, να αυξήσει τις επενδύσεις και να υπεραποδώσει στην ευρωζώνη όσον αφορά την ανάπτυξη, αποφεύγοντας επίσης τις εξωτερικές ανισορροπίες», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Eurobank Α.Ε. Τάσος Αναστασάτος ενόψει των εκλογών. «Αυτά θα εξασφαλίσουν επίσης ότι η χώρα θα ανέβει γρήγορα ψηλότερα» στην κλίμακα πιστοληπτικής ικανότητας, είπε.

Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει επίσης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, το οποίο, λόγω του σοκ στις τιμές της ενέργειας, έφτασε στο 9,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5,5% το προηγούμενο έτος.

Είπε επίσης ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ήταν μία από τις προτεραιότητες της νέας του κυβέρνησης.
Το Bloomberg αναφέρεται και σε δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο In.gr ότι οι Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα ύψους 80 δισ. ευρώ (87,1 δισ. δολάρια), παρόλο που η κατανάλωση ήταν 140 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις να αυξάνονται ταυτόχρονα.

«Δεν είναι μόνο θέμα φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά και θέμα καλού σχεδιασμού του προϋπολογισμού και του τρόπου λειτουργίας του κράτους», είπε σε συνέντευξή της η Μαρία Γκαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του δεξαμενής σκέψης Eliamep με έδρα την Αθήνα.

Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά την επόμενη τετραετία του στα 950 ευρώ το μήνα από 780 ευρώ. Το 2010 πριν από την κρίση χρέους της χώρας, ήταν 740 ευρώ. Είπε επίσης ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στον ιδιωτικό τομέα θα φτάσει τα 1.500 ευρώ από κάτι λιγότερο από 1.200 ευρώ μέχρι το τέλος της θητείας του, καθώς θα συνεχίσει να προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα που θα φέρουν καλύτερες και πιο καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, καταλήγει το Bloomberg.

 

Πηγή: https://www.in.gr/2023/06/26/economy/oikonomikes-eidiseis/bloomberg-o-mitsotakis-epikentronetai-stin-oikonomia-meta-tin-apofasistiki-niki/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button