ΑΧΑΡΝΩΝΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣΔήμοι Ανατολικής ΑττικήςΔΙΟΝΥΣΟΥΕλλάδαΚοινωνίαΚΡΩΠΙΑΣΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣΜΑΡΑΘΩΝΑΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣΟικονομίαΠΑΙΑΝΙΑΣ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝΠΑΛΛΗΝΗΣΠεριφέρεια ΑττικήςΠολιτικήΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥΣΑΡΩΝΙΚΟΥΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣΩΡΩΠΟΥ

Επιστροφές φόρου: «Ζεστό χρήμα» άμεσα για 1 στους 5 φορολογούμενους

Έρχονται email σε όσους καθυστερεί η πληρωμή τους. «Όποιος προλάβει» την υποβολή Ε1 έως 26/4 πριν να βγει ο ΕΝΦΙΑ - Τα «κόλπο» για να μη χάσουν τις δόσεις και να εισπράξουν την επιστροφή οι επόμενοι δικαιούχοι

Μόλις 25 ημέρες πέρασαν από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και με τα ως τώρα δεδομένα, ένας στους πέντε φορολογούμενους από όσους την έκαναν μέχρι 19 Απριλίου, δικαιούται επιστροφής φόρου. Για πρώτη φορά στα χρονικά όμως, οι 3 στους 4 δικαιούχους επιστροφής φόρου έχουν εισπράξει ήδη την επιστροφή φόρου που δικαιούνται από την ΑΑΔΕ, ύψους περίπου 300 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο!

Σπάει έτσι η «παράδοση» που ήθελε το δημόσιο να «κυνηγά» τους πολίτες να πληρώσουν του φόρους τους, ενώ το ίδιο αργούσε να τους δώσει τις επιστροφές που δικαιούνται! Και επιπλέον, μπαίνει «φρένο» σε αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με οφειλές πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες , για τις οποίες ο φορολογούμενους έχανε το δικαίωμα να τις πληρώνει τμηματικά για μήνες, επειδή η εφορία εισέπραττε «μια και έξω» την οφειλή.

Πλέον όμως, οι πληρωμές επιστροφή φόρου στους πολίτες γίνονται άμεσα, μετά την υποβολή και εκκαθάρισης της δήλωσης.

«Τυχεροί και άτυχοι»

Άμεση επιστροφή δικαιούνται έτσι από φέτος, όσοι δε χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία. Κατά κύματα εισέπραξαν ήδη επιστροφές φόρου 34.000 δικαιούχοι (77% του συνόλου έως έλαβαν πιστωτικό εκκαθαριστικό μέχρι 19 Απριλίου). Έλαβαν συνολικά 9.656.905 ευρώ: η πρώτη πληρωμή δικαιούχων έγινε μόλις στις 5 Απριλίου, η δεύτερη στις 12 Απριλίου και η τρίτη στις 21 Απριλίου.

Έρχονται email

Άλλοι 10.200 φορολογούμενοι που έκαναν δήλωση έως 19 Απριλίου, δεν είδαν ακόμα την επιστροφή που δικαιούνται. Αυτοί θα λάβουν ατομική ειδοποίηση (email) με την οποία η ΑΑΔΕ θα τους ενημερώνει για τους λόγους και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί: οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν χρέη στα οποία θα γίνει συμψηφισμός και το ποσό της επιστροφής θα αφαιρεθεί από την οφειλή τους, ενώ άλλοι επελέγησαν να περάσουν από έλεγχο και θα εισπράξουν κανονικά την επιστροφή αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Το σκηνικό αλλάζει από την ερχόμενη εβδομάδα, προς τα τέλη της οποίας (29 και 30 Απριλίου) αναμένεται να εκδοθούν μαζικά ειδοποιητήρια οφειλής ΕΝΦΙΑ.

Με τα νέα δεδομένα:

· στο εξής,  στις δηλώσεις Ε1 που θα υποβληθούν από την ερχόμενη Πέμπτη και μετά, για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων προκύψει υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ, αντί επιστορφής φόρους εισοδήματος θα γίνεται αυτόματος συμψηφισμός

·  όσοι όμως σπεύσουν να υποβάλουν έως 28 Απριλίου την δήλωση Ε1 και λάβουν πιστωτικό εκκαθαριστικό πριν εκδοθεί ο ΕΝΦΙΑ (στις 29 Απριλίου), θα μπορέσουν να εισπράξουν κανονικά «ζεστό χρήμα» ως επιστροφή, ενώ στη συνέχεια θα έχουν το δικαίωμα να αξιοποιήσουν στο ακέραιο το δικαίωμά τους να εξοφλήσουν σε έως 8 δόσεις τον φόρο ακινήτων. Για αυτούς, τα χρήματα αναμένεται να κατατεθούν στην ΤτΕ για να μπουν στο ΙΒΑΝ των δικαιούχων αμέσως μετά την αργία της Πρωτομαγιάς.

Και για όσους δεν προλάβουν όμως να υποβάλουν δήλωση Ε1 πριν βγουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, υπάρχει άλλο ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για να εισπράξουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται, χωρίς συμψηφισμούς και χωρίς να χάσουν το δικαίωμά τους να εξοφλήσουν σταδιακά τον φόρο ακινήτων έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Tip

Το «κόλπο» στην περίπτωσή τους είναι -πριν κάνουν την υποβολή τς δηλώσεως φόρου εισοδήματος-  να επιλέξουν αν μπορούν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ μέσω τραπεζικής κάρτας σε 12 δόσεις. Βάζοντας τον ΕΝΦΙΑ για πληρωμή με κάρτα, εξοφλείται αυτομάτως η οφειλή στην ΑΑΔΕ. Και υποβάλλοντας μετά την δήλωση Ε1, όσοι δικαιούνται επιστροφής φόρου θα την εισπράξουν κανονικά, εφόσον δεν θα υπάρχει  πια κάποια εκκρεμότητα πληρωμής για να γίνει συμψηφισμός.

Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button