Ελλάδα

Γιατί θα πληρώνεις περισσότερο όταν θα οδηγείς το βράδυ -Οι αλλαγές που έρχονται

Αυξημένα ασφάλιστρα αυτοκινήτου πληρώνουν οδηγοί που κινούνται κατά τις νυχτερινές ώρες, με έναν κατασκευαστή να εφαρμόζει ήδη αυτή την πολιτική.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας να είναι αμείλικτη, μεγάλες αλλαγές αναμένεται να υλοποιηθούν και στον τομέα της ασφάλειας αυτοκινήτου με τις εταιρείες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα «εργαλεία» από ποτέ για την τιμολόγηση των υπηρεσιών τους.

Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, η Tesla έχει ξεκινήσει να προσφέρει την δική της ασφάλεια για τους κατόχους και χρήστες των αυτοκινήτων, η οποία «εκμεταλλεύεται» τα συστήματα που φέρουν τα μοντέλα της ώστε να χρεώσει και το ανάλογο ασφάλιστρο, με το κόστος να προσαρμόζεται στον εκάστοτε χρήστη.

Σύμφωνα και με σχετικά δημοσιεύματα ήδη πολλοί χρήστες μοντέλων Tesla χρησιμοποιούν την υπηρεσία που προσφέρει η αμερικάνικη εταιρεία στις Η.Π.Α. με στόχο να μειώσουν τα ιδιαίτερα υψηλά ασφάλιστρα που πρέπει να πληρώνουν κάθε χρόνο. Ωστόσο, ως ένα βαθμό με αυτή την υπηρεσία η ασφάλεια αυτοκινήτου της Tesla μπορεί τελικά να τους κοστίσει περισσότερο από όσο υπολόγιζαν.

Η ώρα της ημέρας που ένας οδηγός βρίσκεται στο δρόμο είναι ανάμεσα στα δεδομένα που συλλέγει η Tesla για να δημιουργήσει το εκάστοτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο και αυτό το κάνει μέσω των διαγνωστικών συστημάτων των αυτοκινήτων της, τα οποία είναι σε θέση να καταγράφουν τα πάντα: από την ώρα που ένας οδηγός βρίσκεται στον δρόμο, μέχρι και τον τρόπο που οδηγεί.

Ειδικά το τελευταίο καταγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια αφού το αυτοκίνητο «γνωρίζει» σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ άλλων, αν αυτός που βρίσκεται στο τιμόνι οδηγεί πολύ κοντά ή σε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, αν φρενάρει συχνά και δυνατά την τελευταία στιγμή, αν οδηγεί τηρώντας τα όρια ταχύτητας και αν επιταχύνει δυνατά.

Η Tesla δίνει μεγάλη σημασία στις ώρες της ημέρας που πραγματοποιείται η οδήγηση με τις νυχτερινές ώρες να έχουν και τις υψηλότερες χρεώσεις, ειδικά εκείνες που έρχονται μετά τα μεσάνυχτα.

Η αμερικάνικη εταιρεία έχει δημιουργήσει την δική της Βαθμολογία Ασφάλειας βάσει της οποίας χρεώνει και για τα ασφάλιστρα που παρέχει. Η συχνότητα που κάποιος οδηγεί μεταξύ 10 το βράδυ και τέσσερεις το πρωί μπορεί να αυξήσει το κόστος ασφάλισής του έως και 15,2%. Παραδόξως αυτή η πολιτική της Tesla έρχεται αντιμέτωπη με τα ποσά που χρεώνει για χρήση των ταχυφορτιστών της στις Η.Π.Α. όπου οι φθηνότερες χρεώσεις είναι διαθέσιμες τις ώρες που η αμερικάνικη εταιρεία χρεώνει τα περισσότερα για ασφάλιση.

Να σημειωθεί πως το ελάχιστο ετήσιο ποσό που πρέπει να πληρώνει κανείς για ασφάλεια αυτοκινήτου στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται στα 570 ευρώ, ενώ το υψηλότερο κοντά στα 1.850 ευρώ.

Πηγή: Carandmotor.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button