Κόσμος

Instagram: Σκάνδαλο με κύκλωμα παιδόφιλων – Η ΕΕ ζητά εξηγήσεις και απειλεί με βαριές κυρώσεις

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει με τους αλγόριθμους στο Instagram οι οποίοι φαίνεται πως συνδέονται με την ενίσχυση «τεράστιου δικτύου παιδόφιλων», όπως αναφέρει μία ανησυχητική έκθεση που δημοσίευσε η Wall Street Journal.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με «βαριές κυρώσεις» τη Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ αν δεν διορθώσει τα σοβαρά προβλήματα προστασίας των παιδιών στο Instagram. Μάλιστα, καλεί τον Ζάκερμπεργκ να δώσει εξηγήσεις για το ζήτημα που συνδέει την πλατφόρμα του με το κύκλωμα παιδοφιλίας.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, ζητά από τον CEO της Meta να λάβει «άμεσα» μέτρα σχετικά με το πρόβλημα που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στο Instagram.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κολοσσός των social media, το Instagram έχει επιτρέψει σε ένα τεράστιο δίκτυο λογαριασμών που προωθούν και πωλούν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών να ευδοκιμήσει στην πλατφόρμα του.

Έρευνες της Wall Street Journal που κυκλοφόρησαν στις 7 Ιουνίου αποκαλύπτουν ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν hashtags που σχετίζονται με την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, όπως #pedowhore, #preteensex, #pedobait και #mnsfw, και μάλιστα οι παραβάτες εκμεταλλεύονται τους αλγόριθμους των προτεινόμενων για την προώθηση παράνομου περιεχομένου.

«Ο κώδικας του Meta για την προστασία των παιδιών φαίνεται να μην λειτουργεί», έγραψε ο Μπρετόν την Πέμπτη στο Twitter. «Ο Mark Zuckerberg πρέπει τώρα να δώσει εξηγήσεις και να λάβει άμεσα μέτρα».

Σύμφωνα με την έκθεση, τα hashtags κατευθύνουν τους χρήστες σε λογαριασμούς που φέρεται να πωλούν ποικιλία περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένων βίντεο με παιδιά να βλάπτουν τον εαυτό τους ή να διαπράττουν κτηνωδίες.

Ο Μπρετόν είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Ζάκερμπεργκ στα κεντρικά γραφεία της Meta στις 23 Ιουνίου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Ο πολιτικός σκοπεύει να συζητήσει πώς οι εταιρείες κοινωνικών μέσων, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, προετοιμάζονται να συμμορφωθούν με τον εμβληματικό νόμο της ΕΕ, σύμφωνα με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να λογοδοτούν για κάθε τους κίνηση. Σύμφωνα με το νόμο, οι πλατφόρμες πρέπει να καταπολεμούν το παράνομο περιεχόμενο και να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά είναι ασφαλή σε μια πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, αν η Meta δεν λάβει μέτρα μέχρι τις 25 Αυγούστου, θα αρχίσει να πληρώνει πρόστιμα που θα της κοστίσουν έως και το 6% των παγκοσμίων ετήσιων εσόδων της.

Εκπρόσωπος της εταιρείας του Ζάκερμπεργκ δήλωσε πως έχουν δημιουργήσει μια εσωτερική διερευνητική ομάδα για να ερευνήσει και να «αντιμετωπίσει άμεσα» τα πρόσφατα ευρήματα της έκθεσης της Wall Street Journal και των ερευνητών. Τόνισε, δε, πως η Meta εξάρθρωσε 27 «καταχρηστικά δίκτυα» μεταξύ του 2020 και του 2022 και απενεργοποίησε περισσότερους από 490.000 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών της για την ασφάλεια των παιδιών τον Ιανουάριο του 2023.

«Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα φρικτό έγκλημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Meta και συμπλήρωσε «εργαζόμαστε για να το καταπολεμήσουμε εντός και εκτός των πλατφορμών μας και για να υποστηρίξουμε τις αρχές επιβολής του νόμου στις προσπάθειές τους να συλλάβουν και να διώξουν τους εγκληματίες πίσω από αυτό».

Η ανησυχητική έκθεση της Wall Street Journal και ερευνητών του Πανεπιστημίου του Stanford

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της Wall Street Journal σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Stanford, ορισμένοι λογαριασμοί επέτρεπαν σε «αγοραστές» να «κάνουν συγκεκριμένες πράξεις» ή να κανονίζουν «συναντήσεις».

Η Σάρα Άνταμς, μια Καναδή ακτιβίστρια για την εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο, είπε στη Wall Street Journal ότι ενισχύθηκε από τον αλγόριθμο των προτεινόμενων του Instagram.

Η Άνταμς είπε ότι ένας από τους ακολούθους της εντόπισε έναν λογαριασμό στο Instagram, τον Φεβρουάριο, που ονομαζόταν «αιμομιξία νηπίων», ο οποίος είχε μια σειρά από «memes υπέρ της αιμομιξίας». Μετά τη σύντομη αλληλεπίδρασή της με τη σελίδα, η Άνταμς είπε ότι έμαθε ότι το Instagram είχε αρχίσει να προτείνει τον εν λόγω λογαριασμό στους χρήστες που επισκέφτηκαν τη σελίδα.

Η Meta, επίσης, επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός «αιμομιξία νηπίων» παραβίασε τις πολιτικές της. Σε σχόλιο στη New York Post, εκπρόσωπος της Meta είπε ότι έκτοτε η πλατφόρμα έχει περιορίσει τη χρήση «χιλιάδων πρόσθετων όρων αναζήτησης και hashtag στο Instagram».

Οι ερευνητές τόσο από το Stanford όσο και από το UMass Amherst δημιούργησαν ψεύτικους λογαριασμούς για να κάνουν δοκιμές και να παρακολουθήσουν τη δράση του κυκλώματος. Ανακάλυψαν «τεράστιες κοινότητες που προωθούν τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων». Μάλιστα, παρατήρησαν πως μπαίνοντας σε έναν τέτοιο λογαριασμό άρχισαν να λαμβάνουν προτάσεις για άλλες αντίστοιχες σελίδες που προωθούν την παιδοφιλία ή παραπέμπουν σε άλλους σχετικούς ιστότοπους.

«Το ότι μια ομάδα τριών ακαδημαϊκών με περιορισμένη πρόσβαση θα μπορούσε να βρει ένα τόσο τεράστιο δίκτυο θα πρέπει να σημάνει συναγερμό στη Meta», είπε στο Journal ο Alex Stamos, επικεφαλής του Stanford Internet Observatory και πρώην επικεφαλής ασφαλείας της Meta. Καλεί μάλιστα την εταιρεία να «επενδύσει ξανά σε ανθρώπινους ερευνητές».

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται άλλο ένα ανησυχητικό εύρημα. Η Wall Street Journal επεσήμανε ότι ο αλγόριθμος του Instagram είχε προηγουμένως στείλει στους χρήστες μια αναδυόμενη ειδοποίηση ότι ορισμένες αναζητήσεις στην πλατφόρμα θα έδιναν αποτελέσματα που «μπορεί να περιέχουν εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών». Ωστόσο, δεν απέτρεπε τους χρήστες από το να έχουν πρόσβαση σε κάτι τέτοιο, καθώς ζητούσε απλά να δώσουν έγκριση για «να δουν τα αποτελέσματα ούτως ή άλλως».

Μετά από αυτό η Meta απενεργοποίησε την επιλογή που επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τα αποτελέσματα ούτως ή άλλως, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει γιατί εξ αρχής είχε δώσει αυτή την επιλογή.

Πηγή: Newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button