Ελλάδα

Κίεβο για Μπαχμούτ: Έχουν προκληθεί τεράστιες απώλειες στον εχθρό – Πριγκόζιν: Φεύγουμε από την πόλη

Ο αρχηγός της Wagner Πριγκόζιν επανέλαβε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από το Μπαχμούτ, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα βγει από τις 25 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου – Πολύ αποδυναμωμένη κρίνουν την μισθοφορική οργάνωση δυτικοί αναλυτές.

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι τα στρατεύματά της συνεχίζουν να προελαύνουν στα πλευρά του μετώπου την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αν και η «ένταση» των κινήσεών τους έχει μειωθεί και η Ρωσία φέρνει περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή. Έχουν προκληθεί τεράστιες απώλειες στον εχθρό, σημειώνεται πάντως.

Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι είχε καταλάβει πλήρως το Μπαχμούτ, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν έκτοτε πει ότι οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίζουν να ελέγχουν ένα μικρό μέρος της πόλης.

Η υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ επανέλαβε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει μικρό πάτημα μέσα στην ίδια την πόλη.

«Μέσω των κινήσεών μας στα πλευρά -προς βορά και νότο- καταφέραμε να καταστρέψουμε τον εχθρό», δήλωσε η ίδια σε σχόλια που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά. «Μετακινούμενοι κατά μήκος των πλευρών και καταλαμβάνοντας ορισμένα υψώματα εκεί, οι ένοπλες δυνάμεις μας κατέστησαν πολύ δύσκολη την παραμονή του εχθρού μέσα στην ίδια την πόλη».

«Η άμυνα του Μπαχμούτ εκπληρώνει τα στρατιωτικά της καθήκοντα. Το επιθετικό δυναμικό του εχθρού έχει μειωθεί σημαντικά, έχουν προκληθεί τεράστιες απώλειες στον εχθρό, έχουμε κερδίσει χρόνο για ορισμένες ενέργειες, που θα συζητηθούν αργότερα» σημείωσε η Μαλιάρ.

«Συνεχίζουμε να προελαύνουμε αλλά η ένταση έχει κάπως μειωθεί. Εάν μιλήσουμε για τον βορρά, υπάρχει πολύ λιγότερη ενεργή δράση εκεί. Εάν μιλήσουμε για τον νότο, προχωρούμε και η υπεράσπιση του Μπαχμούτ ως πόλης έχει πετύχει πλήρως τον στρατιωτικό της σκοπό».

“Φεύγουμε ως την 1η Ιουνίου”

Ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν από πλευράς του σήμερα ότι οι δυνάμεις της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσής του θα αποχωρήσουν από το Μπαχμούτ–την ουκρανική πόλη την οποία υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν το Σάββατο έπειτα από σκληρές μάχες που διήρκεσαν ένα μήνα–από τις 25 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου και θα παραχωρήσουν τις θέσεις τους στον ρωσικό τακτικό στρατό.

«Αν δεν υπάρχουν αρκετές μονάδες του υπουργείου Άμυνας (για να καταλάβουν το Μπαχμούτ), υπάρχουν χιλιάδες στρατηγοί (για να το κάνουν), πρέπει να σχηματιστεί ένα σύνταγμα στρατηγών, να τους δώσετε όλα τα όπλα και όλα θα πάνε καλά», είπε σήμερα ο Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου, το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον, η Wagner έχει αποδυναμωθεί από τις μάχες στο Μπαχμούτ και πλέον είναι σχεδόν ανίκανη να εξαπολύσει νέες επιθέσεις εκτός της πόλης εξαιτίας της φθοράς που έχουν υποστεί οι δυνάμεις της.

Ταυτόχρονα, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Μπαχμούτ ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά στρατεύματα. Οι ουκρανικές δυνάμεις, από την άλλη, αντεπιτέθηκαν στα βόρεια και νότια του Μπαχμούτ και ελέγχουν συνδετικούς δρόμους γύρω από την πόλη.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη η απόσυρση των ανδρών της Wagner γιατί οι δυνάμεις του που είναι ανεπτυγμένες γύρω από το Μπαχμούτ απειλούν να περικυκλώσουν τις δυνάμεις της μισθοφορικής οργάνωσης.

Οι αιματηρές μάχες στην πόλη αυτή, που κάποτε είχε 70.000 κατοίκους, μαίνονται από τα τέλη του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με ειδικούς του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου, οι ρώσοι στρατιώτες πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες ενισχύσεις για να κρατήσουν την κατεστραμμένη πόλη και να την προστατεύσουν πλευρικά. Αυτό μπορεί επίσης να αποτρέψει την ρωσική προέλαση -με βάση τον σχεδιασμό της Μόσχας- δυτικά προς την Κοστιαντινίβκα και βόρεια προς το Σολεντάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button