Δήμοι Ανατολικής ΑττικήςΕλλάδαΜΑΡΑΘΩΝΑΠεριφέρεια ΑττικήςΤοπική Αυτοδιοίκηση

Νέα Μάκρη: Σε πορεία δημοπράτησης τα αντιπλημμυρικά έργα

Σε πορεία δημοπράτησης εισέρχεται το σημαντικό έργο στην Ανατολική Αττική που αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Νέας Μάκρης. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δεσμεύτηκαν 60 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ), που είναι και το πρελούδιο για την προκήρυξη του σχετικού διαγιωνισμού.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η δημοπράτηση και υλοποίηση του έργου του θέματος είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα, δεδομένου ότι τα προτεινόμενα αντιπλημμυρικά έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής της Νέας Μάκρης. Για το έργο έχουν ήδη εγκριθεί από τον Μάρτιο τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Το έργο που έχει πάρει τον χαρακτηρισμό ως έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και σημαντικό, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ήδη από τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στην περιοχή και η υλοποίηση του έργου εκτιμάται πως θα θωρακίσει την περιοχή από πλημμυρικά φαινόμενα.

Το έργο ευρώ εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Φορέας Υλοποίησης είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τι θα υλοποιηθεί

Πρόκειται για τη διευθέτηση του Μέγα Ρέματος στη Νέα Μάκρη σε μήκος 17,5 χιλιομέτρων. Τα έργα περιλαμβάνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ομβρίων (οριοθετήσεις και διευθετήσεις ρεμάτων), τα οποία αφορούν στην κατασκευή 8 συλλεκτήρων σε 7 υδατορέματα στην περιοχή Ν. Μάκρης, μεταξύ του οικισμού Αγ. Ανδρέα και της πρώην Αμερικάνικης Βάσης.

Στο ΕΣΠΑ το έργο εντάχθηκε με 71 εκατ. ευρώ καθώς στο ποσό περιλαμβάνονται οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις, εκτάσεως περίπου 70,16 στρεμμάτων, που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων. Η διάρκεια των κατασκευών εκτιμάται σε περίπου 30 μήνες.

Για την εκτέλεση των έργασιών απαιτούνται έργαμετατόπισης των δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΣΦΑ, Ε.Α.Κ.Α.Α. κ.λπ.) που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων όπως και πιθανές Αρχαιολογικές εργασίες που θα εκτελεστούν από την αρμόδια Αρχαιολογική Εφορεία. Για το έργο προβλέπεται και η πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για την παρακολούθηση των εκτελεσθησών εργασιών.

Πηγή: ypodomes.com

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button