ΕλλάδαΚοινωνίαΠολιτική

«Πόλεμος» για τον ρουκετοπόλεμο της Χίου: Ποιοι αντιδρούν και ποιοι υπερασπίζονται το έθιμο

Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο με ρουκέτες που αλληλοεκτοξεύονται μεταξύ των δύο εκκλησιών - Τι θα γίνει φέτος στη Χίο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή του Βροντάδου Χίου, λίγες μόλις ημέρες πριν το Πάσχα και με αφορμή τον ρουκετοπόλεμο και την πρωτοφανή επιχείρηση αστυνόμευσης της περιοχής.

Για το τι αναμένεται να γίνει φέτος μίλησε στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας.

«Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων πεντακόσια χρόνια τουλάχιστον, πραγματοποιείται από τους κατοίκους του Βροντάδου. Υπάρχουν, πράγματι, κάποιοι κάτοικοι οι οποίοι αντιδρούν δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τα σπίτια τους βάλλονται από τις ρουκέτες. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια ο δήμος φροντίζει και λαμβάνει μέτρα προστασίας των ιδιοκτησιών τους» ανέφερε μιλώντας στις «Συνδέσεις».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαχο Τουρισμού, η δημοτική αρχή Χίου κατανοεί τόσο τους κατοίκους που διαμαρτύρονται όσο και τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι επιθυμούν το έθιμο να διατηρηθεί. «Προσπαθούμε, στο μέτρο που εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση, να βρεθεί μία λύση ούτως ώστε νομικά και πρακτικά να οριοθετηθεί το έθιμο και να είναι απόλυτα ασφαλές για όλους» σημείωσε ο κ. Βεργίνας.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ στο νησί, Θοδωρής Πυλιώτης, οι δύο εκκλησίες Παναγιά Ερειθιανή και ο Άγιος Μάρκος λειτουργούν κανονικά αλλά λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προστασίας και με τα πλέγματα.

Το εξώδικο

Την ίδια στιγμή, στο εξώδικο που εστάλη στον δήμο Χίου και στον διοικητή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χίου, με κοινοποίηση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κάτοικοι στο Βροντάδο διαμαρτύρονται για την απόφαση του δήμου, που ενέκρινε 23.391,51 ευρώ για την προφύλαξη και αποκατάσταση της Ενορίας του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής.

Με την απόφαση ομολογεί «απροκάλυπτα ότι χρηματοδοτεί με τα χρήματα των δημοτών και των φορολογουμένων πολιτών εν γένει έκνομες ενέργειες ενώ ομολογεί τη βεβαιότητα της πρόκλησης σοβαρών ζημιών στην περιουσία τρίτων, οι οποίες θα χρήζουν αποκατάστασης», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι του νησιού.

Σύμφωνα με το εξώδικο που υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Νικόλαος Κωστακόπουλος, επισημαίνουν ότι ο δήμος με αυτόν τον τρόπο καθίσταται συμμέτοχος στην επικείμενη τέλεση σειράς ποινικών αδικημάτων, εφόσον το έθιμο επαναληφθεί και φέτος, ενώ υπενθυμίζουν ότι το Πάσχα του 2007, δύο άτομα είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα από τον ρουκετοπόλεμο.

Ήδη, ο δήμος Χίου έχει ξεκινήσει διαδικασίες κάλυψης των σπιτιών με σύρματα, που σύμφωνα με το εξώδικο δεν προστατεύουν από τις ρουκέτες και παραπέμπουν σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια εκτόξευσης των ρουκετών υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ ήδη κατασκευάζονται παράνομα και χωρίς κανένα έλεγχο χιλιάδες ρουκέτες.

«Στην απευκταία περίπτωση που συμβεί κάποιο δυστύχημα και χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή ουδείς θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε», σημειώνουν.

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απέστειλαν τον Μάρτιο 2023 οι κάτοικοι του Βροντάδου. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούσαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαγορεύσει το επικίνδυνο έθιμο, καθώς θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τις περιουσίες τους.

«Κάθε χρόνο, δίχως τον παραμικρό έλεγχο από την Πολιτεία και τις αρμόδιες προς τούτο αστυνομικές αρχές, αλλά και χωρίς την παραμικρή κύρωση σε βάρος των συμμετεχόντων στην εν λόγω παράνομη δραστηριότητα, παρασκευάζονται και εκτοξεύονται δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, οι οποίες υποτίθεται ότι στοχεύουν τον τρούλο και το καμπαναριό της απέναντι εκκλησίας. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύουν κυριολεκτικά τα σπίτια μας και τις περιουσίες μας, ενώ θέτουν σε προφανή κίνδυνο τις ζωές μας», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της επιστολής.

Πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button