LifestyleΥγεία

Πως θα έχεις λευκά δόντια ακόμα και εάν καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα καφέ

Αν ξέρει κάποιος είναι σίγουρα οι ειδικοί και εδώ οι οδοντίατροι προτείνουν να πίνουμε καφέ με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε τα δόντια μας να παραμείνουν χωρίς κοιλότητες και λευκά.

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων που πίνουν καφέ σε αυτόν τον κόσμο: Αυτοί που πίνουν ένα φλιτζάνι κρύου καφέ σε μία γούλια- εντάξει είναι λίγο υπερβολικό, αλλά καταλαβαίνεις τι εννοούμε- και αυτοί που πίνουν τον ίδιο latte για ώρες  κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία -όπως εμείς-, ίσως να θέλεις να ακούσεις τους ειδικούς.  

Σύμφωνα με αυτό το πρόσφατο βίντεο του TikTok από τον @dr.m_, ο οδοντίατρος Suhail Mohiuddin, DDS, μοιράζεται μια βασική και άκρως ανησυχητική αιτία εμφάνισης κοιλοτήτων: η κατανάλωση καφέ για αρκετές ώρες. Εξηγεί ότι αν το στόμα σου έχει pH μικρότερο από 5,5 δηλαδή είναι πιο όξινο, η κατανάλωση καφέ μπορεί να απομεταλλώσει ή να διαλύσει το προστατευτικό στρώμα σμάλτου στα δόντια σας.  

Κάνει κακό στα δόντια σας η αργή κατανάλωση καφέ 

Δυστυχώς όλοι οι οδοντίατροι συμφωνούν ότι το να πίνεις καφέ αργά, δηλαδή για αρκετές ώρες κάθε φορά, δεν είναι καλό για το λευκό των δοντιών σου. Φυσικά, αυτό σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψεις τον καφέ. Ας είμαστε ρεαλιστές, αυτό είναι μάλλον αδύνατο. Αντίθετα, οι απλές τροποποιήσεις του τρόπου με τον οποίο πίνεις τον καφέ που είναι μπροστά σου θα είναι το μαγικό σου τέχνασμα για πιο υγιή δόντια. 

PIN IT

  

Γιατί η κατανάλωση καφέ για παρατεταμένο χρονικό διάστημα είναι ανθυγιεινή για τα δόντια  

Πρώτα απ’ όλα: «Το να πίνετε τον καφέ σας για ώρες μπορεί να είναι χειρότερο για τα δόντια σας από το να τον πίνετε γρήγορα, επειδή τα σάκχαρα και τα οξέα του καφέ μπορούν να παραμείνουν στο στόμα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας, καθώς η ζάχαρη και τα οξέα του καφέ μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών», λέει ο Michael Wei, DDS, αισθητικός οδοντίατρος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αντίθετα, σημειώνει ότι η γρήγορη κατανάλωση καφέ θα περιορίσει φυσικά την έκθεση σε αυτά τα στοιχεία, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών. 

«Το να πίνετε τον καφέ σας για ώρες μπορεί να είναι χειρότερο για τα δόντια σας από το να τον πίνετε γρήγορα, επειδή τα σάκχαρα και τα οξέα στον καφέ μπορούν να παραμείνουν στο στόμα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας, καθώς η ζάχαρη και τα οξέα στον καφέ μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών». -Michael Wei, DDS 

PIN IT

Ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό των δοντιών λόγω των τανινών που βρίσκονται στο ρόφημα. Επίσης είναι γνωστό ότι προκαλεί χρώση των δοντιών λόγω του σκούρου χρώματος και της παρουσίας τανινών. Αυτός είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο το κόκκινο κρασί είναι επιρρεπές στην πρόκληση αποχρωματισμού. 

Και σύμφωνα με τον Richard M. Lipari, DDS, οδοντίατρο στο Westchester της Νέας Υόρκης, ο καφές δεν είναι το μόνο συστατικό που πρέπει να προσέχεις όταν πίνεις το πρωινό σου ρόφημα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν τον καφέ τους με γάλα, ζάχαρη ή/και σιρόπια, και αυτά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κοιλότητες», λέει ο Lipari.   

Πώς να αποφύγεις τον καφέ από το να βλάψει την υγεία των δοντιών σου 

  1. Βούρτσισε τα δόντια σου προτού φτιάξετε καφέ και πιες νερό καθώς το κάνεις

Πριν πιείς καφέ, βούρτσισε τα δόντια σου και στη συνέχεια, ξέπλυνε τα με νερό -ή μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη- για να βοηθήσεις στην απομάκρυνση τυχόν υπολειπόμενων σωματιδίων καφέ από τα δόντια σας. Προσπάθησε να πίνεις άφθονο νερό ενώ πίνεις καφέ για να βοηθήσεις να ξεπλύνεις τυχόν υπολείμματα καφέ στα δόντια σου και να τα διατηρήσεις ενυδατωμένα, και περιορίστε την κατανάλωση ζαχαρούχων ή επεξεργασμένων ροφημάτων καφέ, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα. 

PIN IT

2.Προσπαθήσε να πιείς τον καφέ σου μέσα σε 10 λεπτά 

Σύμφωνα με τον Dr. Wei, το γλυκό σημείο της κατανάλωσης ενός φλιτζανιού καφέ είναι μεταξύ πέντε και 10 λεπτών. «Αυτό σας επιτρέπει να απολαμβάνετε τη γεύση και να απολαμβάνετε τις χαλαρωτικές επιδράσεις της καφεΐνης χωρίς να γίνεται πολύ πικρή ή υπερβολική», λέει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η πολύ γρήγορη κατανάλωση καφέ μπορεί να ερεθίσει το στομάχι.

PIN IT

 

3. Μείωσε την ποσότητα της ζάχαρης που προσθέτεις στον καφέ σου

Ειδικά αν πίνεις τον καφέ σου με ζαχαρούχα πρόσθετα ή σιρόπι, θα πρέπει να προσέχεις να μην τον καταναλώνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.  

4.Ξεπλύνε το στόμα σου μετά και βούρτσισε  

«Το σάλιο παίζει ζωτικό ρόλο στην εξουδετέρωση των οξέων και στην προστασία των δοντιών από οδοντικά προβλήματα. Η γρήγορη κατανάλωση καφέ ή το ξέπλυμα του στόματός σας με νερό μετά την κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής σάλιου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων του καφέ και να μειώσει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στα δόντια σας», λέει ο Saw.  

Διάβασε επίσης:

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι

Το ξύπνημα με ένα ωραίο, αχνιστό φλιτζάνι καφέ είναι ένα πρωινό τελετουργικό που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο και συμβαίνει καθημερινά σχεδόν σε κάθε σπίτι. Είναι όμως το καλύτερο πράγμα για το στομάχι και τον εγκέφαλο σου το να πίνεις κάποιο καφεϊνούχο ρόφημα πρωί-πρωί; Αν συνηθίζεις να καταναλώνεις τον καφέ σου αμέσως μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι, δηλαδή με άδειο στομάχι, ίσως να πρέπει να επανεξετάσεις τον χρόνο κατανάλωσης του αγαπημένου σου ροφήματος για να αποφύγεις τους πόνους στην κοιλιά και το επιπλέον άγχος.

μαυρη κουπα με καφε που αχνιζειPIN IT

«Ο καφές μπορεί να διεγείρει την παραγωγή στομαχικού οξέος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης -δηλαδή καούρας», λέει η Christina Manian, RDN. «Ο καφές μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες στο σώμα. Ενώ κάποια ποσότητα κορτιζόλης είναι σημαντική για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού, οι υπερβολικές ποσότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση, μη ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διαβήτη και απώλεια οστικής πυκνότητας». Δεν είναι ιδανική συνήθεια, ειδικά αν το πρωί είναι ήδη μια αγχωτική στιγμή της ημέρας για σένα.

Πηγή: theissue.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button