ΕλλάδαΥγεία

Πότε ξεκινά ο δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός, χωρίς συνταγή

Ως καλύτερη περίοδο εμβολιασμού στην Ελλάδα η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συστήνει το τελευταίο μισό του Νοεμβρίου καθώς η επιδημία γρίπης συνήθως ξεκινά μετά τις 15 Δεκέμβρη.

Οπότε, είναι σκόπιμο οι πολίτες να προγραμματίσουν τους εμβολιασμούς τους έγκαιρα σε συνεργασία με το θεράποντα ιατρό τους, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό τους και ενημερώνεται για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δύο οι δυνατότητες για να προχωρήσετε σε αντιγριπικό εμβολιασμό φέτος, είτε με συνταγογράφηση για συγκεκριμένα εμβόλια, είτε χωρίς, από αύριο, 1η Νοεμβρίου, καθώς το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο, θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες και χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας ολοκληρώθηκε η τροποποίηση της πλατφόρμας από την ΗΔΙΚΑ για τη δωρεάν χορήγηση χωρίς συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων από την 1η Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το συμβατικό αντιγριπικό εμβόλιο από αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται δωρεάν στους πολίτες απευθείας από τα φαρμακεία με επίδειξη ΑΜΚΑ.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, είχε ζητήσει με δηλώσεις της πίστωση χρόνου έως της αρχές Νοεμβρίου για την εφαρμογή του μέτρου της χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγή, ώστε να τροποποιηθούν τα σχετικά μηχανογραφικά συστήματα της ΗΔΙΚΑ, διαδικασία που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Τι θα ισχύσει για τα νέα εμβόλια
Εντούτοις, με συνταγή γιατρού θα εξακολουθήσουν να χορηγούνται και μετά την 1η Νοεμβρίου τα δύο νέα αντιγριπικά εμβόλια, που εντάχθηκαν φέτος για πρώτη φορά στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

“Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δίνει τη δυνατότητα εμβολιασμού για τα νέου τύπου και πολύ ακριβά εμβόλια με συνταγογράφηση και παράλληλα δρομολογεί διαδικασία χορήγησης του συμβατικού εμβολίου χωρίς συνταγή”, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από περίπου έναν μήνα.

ΠΦΣ: Να είναι έτοιμα τα φαρμακεία μέχρι την 1η Νοεμβρίου
Ο ΠΦΣ έχει ενημερώσει τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας, ότι η ΗΔΙΚΑ ολοκλήρωσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου την υλοποίηση της διασύνδεσης των προγραμμάτων φαρμακείου, σχετικά με τη διενέργεια και καταχώρηση στο Εμβολιαστικό Μητρώο του Αντιγριπικού Εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία, αρχής γενομένης από 1η Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους φαρμακοποιούς να διασυνδεθούν με την ΗΔΙΚΑ, μέσω του προγράμματος API, ώστε να είναι εφικτή η καταχώρηση των εμβολιασμών των πολιτών στο Εθνικό Μητρώο απευθείας από τους φαρμακοποιούς.

“Την Τέταρτη 25/10 το μεσημέρι η ΗΔΙΚΑ σας απέστειλε νεότερη ενημέρωση για την έναρξη της διασύνδεσης των προγραμμάτων μέσω API στο δοκιμαστικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει και το διαχωρισμό των επιλέξιμων αντιγριπικών εμβολίων από αυτά που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Παρακαλούμε όπως όλα τα προγράμματα φαρμακείου να είναι έτοιμα από 1η Νοεμβρίου και η διασύνδεση μέσω του API να είναι λειτουργική, όπως επίσης να έχουν ενεργοποιήσει την ενημέρωση με μήνυμα στο φαρμακοποιό για την άμεση καταχώρηση στο Μητρώο όσων εμβολίων διενεργεί κατόπιν ιατρικής συνταγής”, τονίζει ο ΠΦΣ.

Πηγή: Capital.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button