Δήμοι Ανατολικής ΑττικήςΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣΠεριφέρεια ΑττικήςΠολιτική

“Πράσινο φως” από την Περιφέρεια για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος Μαρκοπούλου

Πράσινο φως άναψε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής όσον αφορά στους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου «Μελέτη Διευθέτησης Ρέματος Μαρκόπουλου Μεσογαίας».

Το έργο αφορά την οριοθέτηση του ρέματος Μαρκοπούλου μήκους περίπου 1,75 km καθώς και έργα διευθέτησης επ’ αυτού. Για την υδραυλική διαστασιολόγηση των υπό μελέτη έργων χρησιμοποιείται η πλημμυρική παροχή του ρέματος στη θέση συμβολής του στο ρέμα Ερασίνου.

Το υπό μελέτη έργο αφορά την οριοθέτηση -διευθέτηση του ρέματος Μαρκοπούλου μήκους 1,75 km.

Η περιοχή Μελέτης εκκινεί από το έργο συμβολής στο ρέμα του Ερασίνου, σύμφωνα με την Μελέτη: «Διευθέτηση του ρέματος Ερασίνου Ανατολικής Αττικής» και περατούται στη θέση εκβολής των δύο κλάδων του Συλλεκτήρα Σ (Α’ και Β’ Φάση) της Αττικής Οδού.
Στα πλαίσια της κατασκευής της Λεωφόρου Μαρκοπούλου και της Αττικής Οδού, προκειμένου να εξασφαλιστεί αποδέκτης για τα έργα αποχέτευσης – αποστράγγισης, μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν αντιπληµµυρικά έργα ανάντη και κατάντη των οδών.

Η περιοχή Μελέτης εκτείνεται βόρεια του οικισμού Μαρκόπουλου Μεσογαίας Αττικής, από τις παρυφές του οικισμού έως τον ποταμό Ερασίνο. Το σύνολο της περιοχής Mελέτης υπάγεται στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Το ρέμα Μαρκόπουλου αποτελεί τον αποδέκτη ομβρίων:στορμ

• τμήματος του εσωτερικού δικτύου της πόλης του Μαρκόπουλου

• του ρέματος Αγίου Κωνσταντίνου μέσω του Αγωγού Ο1 και του Συλλεκτήρα Σ των αντιπλημμυρικών έργων της Αττικής Οδού. Ο εν λόγω συλλεκτήρας έχει κατασκευαστεί μερικώς και σήμερα μπορεί να παραλαμβάνει και να διοχετεύει προς το ρέμα Μαρκόπουλου μόνο μέρος της παροχής του ρέματος.

• των ρεμάτων Μαρκόπουλου, ανάντη της λεωφόρου Μαρκοπούλου και Στρογγυλής μέσω του Αγωγού Ο2 και του Συλλεκτήρα Σ (εφόσον κατασκευαστούν τα έργα Β΄Φάσης της Αττικής Οδού) των αντιπλημμυρικών έργων της Αττικής Οδού Σήμερα, που δεν έχουν κατασκευαστεί τα έργα Β΄ Φάσης της Αττικής Οδού, τα ρέματα Μαρκόπουλου και Στρογγύλης ανάντη της λεωφόρου Παιανίας – Μαρκόπουλου, απορρέουν προς τη χαμηλή περιοχή του Νεκροταφείου Μαρκόπουλου με συνέπεια να έχουν επανειλημμένως εμφανιστεί φαινόμενα πλημμυρισμού της εν λόγω περιοχής, με καταστροφικά αποτελέσματα πολλές φορές.

Από τα παραπάνω είναι εμφανής η επιτακτική ανάγκη διόδευσης των πλημμυρικών απορροών που καταλήγουν στο ρέμα Μαρκοπούλου προς το υπό κατασκευή έργο της διευθέτησης του ρέματος Ερασίνου, που αποτελεί τον φυσικό αποδέκτη του ρέματος Μαρκοπούλου.

Αποστάσεις του έργου ή της δραστηριότητας

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται εντός των ορίων των περιοχών του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και συγκεκριμένα της περιοχής «Βραυρώνα – Θαλάσσια Παράκτια Ζώνη» με κωδικό GR3000004, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ ή SCI) με συνολική έκταση 2.711,52 τμ.

Πηγή: https://www.irafina.gr/prasino-fos-apo-tin-perifereia-gia-to-megalo-antiplimmyriko-ergo-tou-rematos-markopoulou/

ypodomes.com

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button