O Τόνι μπορεί πλέον να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες όπως να χρησιμοποιεί ένα κατσαβίδι, να βάζει νερό σε ένα ποτήρι και να πιάνει αντικείμενα.
Το προσθετικό χέρι είναι άμεσα συνδεδεμένο με το σκελετό και το νευρομυικό σύστημα του χεριού του, το οποίο υπεβλήθη σε χειρουργική αναδιαμόρφωση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα άτομο με ακρωτηριασμό πάνω από τον αγκώνα μπορεί να ελέγχει κάθε δάχτυλο ενός βιονικού χεριού. Ο Καθηγητής Μαξ Ορτίζ Καταλάν (Max Ortiz Catalan), ιδρυτής του Κέντρου Βιονικής και Έρευνας Πόνου στη Σουηδία δήλωσε ότι «μέχρι τώρα η συγκεκριμένη τεχνολογία είχε εφαρμοστεί μόνο σε ακρωτηριασμούς κάτω από τον αγκώνα, όπου υπάρχουν πολλοί μύες στον πήχη που ελέγχουν τα δάχτυλα».
Ο καθηγητής και η ομάδα του χρησιμοποίησαν αισθητήρες ηλεκτροδίων και ένα οστικό εμφύτευμα τιτανίου για να συνδέσουν το χέρι του Τόνι στο προσθετικό.
Σε σύγκριση με τα συμβατικά προσθετικά μέλη που προκαλούν ενόχληση και είναι μηχανικά ασταθή, το εμφύτευμα τιτανίου είναι άνετο και ισχυρά στερεωμένο στο εναπομείναν οστό.
Αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης χρησιμοποιούνται για να μεταφράζουν τις σκέψεις του χρήστη σε κινήσεις του προσθετικού μέλους, επιτρέποντας στον Τόνι να κινεί το χέρι με το μυαλό του.
Ο Καταλάν δήλωσε «Χρησιμοποιήσαμε χειρουργικές και μηχανολογικές προσεγγίσεις για να λύσουμε το πρόβλημα. Βασικά ανακατανείμαμε τα νευρικά σήματα σε διαφορετικούς τύπους μυών-στόχων, που έδρασαν σαν βιολογικοί ενισχυτές».
«Προσπαθούμε επίσης να παρέχουμε αισθητηριακή ανάδραση (αίσθηση) για να συμπληρώσουμε και να βελτιώσουμε τον έλεγχο» κατέληξε.
Πηγή: ΕΡΤ, https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/science/435994/souidia-akrotiriasmenos-pano-apo-ton-agkona-kouna-ta-daxtyla-vionikoy-melous