Κόσμος

Tina Turner: Οι στιγμές – ορόσημο της πορείας της μεγάλης ντίβας – Αδιανόητη καριέρα, θυελλώδης προσωπική ζωή, επτά δεκαετίες επιτυχιών

Θλίψη γέμισε τον κόσμο της μουσικής η είδηση του θανάτου της εμβληματικής Τίνα Τέρνερστην ηλικία των 83 ετών.

«Η Τίνα Τέρνερ, η “βασίλισσα του Rock’n Roll” πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Κούσναχτ κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο», ανέφερε η εκπρόσωπος της θρυλικής τραγουδίστριας.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της, η Τέρνερ πούλησε πάνω από 180 εκατομμύρια άλμπουμ και κέρδισε 12 βραβεία Grammy. Για πάνω από τρεις δεκαετίες, η τραγουδίστρια – θρύλος ξεπούλησε στάδια σε κάθε γωνιά του κόσμου και έγραψε ιστορία ως μία από τις πιο σκληρά εργαζόμενες γυναίκες στη showbiz. Αυτές είναι οι στιγμές – ορόσημο στην κολοσσιαία καριέρα της.

Το ξεκίνημα: Ike και Tina Turner

 

Σημειώνοντας μία πρώτη επιτυχία με το «A Fool In Love» το 1960, το ντουέτο – ζευγάρι κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Grammy με το «It’s Gonna Work Out Fine». Οι Ike and Tina Turner Revue έκαναν την εμφάνισή τους ως δυναμικό, live ντουέτο όταν τους ανακάλυψε ο παραγωγός Phil Spector.

1965: River Deep – Mountain High

Με την Τίνα μπροστά από το μικρόφωνο, ο Spector ήταν ο παραγωγός του μνημειώδους single «River Deep – Mountain High» το οποίο, μπορεί στις ΗΠΑ να μη γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ωστόσο στη Βρετανία μπήκε στο Top 3. Το 1969 το ζευγάρι κατάφερε να φτάσει τη μουσική του σε ένα διευρυμένο κοινό στις ΗΠΑ που τους «άνοιξε την πόρτα» για τις support εμφανίσεις της περιοδείας των Rolling Stones το 1969. Ακολούθησαν οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες τους, μια διασκευή του ‘Proud Mary’ των Creedence Clearwater Revival (1971) και το δικό τους ‘Nutbush City Limits’ (1973).

1976: Ο χωρισμός

 

Παρότι η καριέρα της ακολουθούσε ανοδική πορεία, στην προσωπική της ζωή, τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά. Τα προβλήματα στον γάμο τους ενέτειναν τα ναρκωτικά, ενώ η σχέση τους στιγματίστηκε και από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος της. Η Τίνα παίρνει την μεγάλη απόφαση και εγκαταλείπει τον Ike το 1976 ενώ, το διαζύγιο έρχεται το 1978, με την Tina να διατηρεί το καλλιτεχνικό της όνομα. Ακολουθούν εμφανίσεις της τραγουδίστριας στο Λας Βέγκας και μερικά λιγότερο επιτυχημένα άλμπουμ. Ως την δεκαετία του ’80, η καριέρα της φαινόταν να έχει τελειώσει.

1982: Το British Electronic Foundation

 

Η επιστροφή της Τίνα στα μουσικά πράγματα ήρθε την πιο αναπάντεχη στιγμή, χάρη στην πιο απίθανη συνεργασία. Το 1982, συνεργάστηκε με τα μέλη των Heaven 17, Martyn Ware και Ian Craig Marsh, για το project τους B.E.F. (British Electronic Foundation). Η διασκευή τους στο «Ball Of Confusion» των The Temptations ήταν αυτή που εξασφάλισε στην τραγουδίστρια το συμβόλαιό της με την Capitol. Το πρώτο της single με τη δισκογραφική εταιρεία, μία διασκευή του «Let Stay Together» του Al Green, έφερε την υπογραφή του παραγωγού Martyn Ware.

1984: What’s Love Got To Do With It

 

Το άλμπουμ που ακολούθησε, με τον τίτλο «Private Dancer», ήταν αυτό που προώθησε την Τίνα Τέρνερ στο mainstream και τη μετέτρεψε σε ντίβα παγκοσμίου βεληνεκούς. Το «What’s Love Got To Do With It» ήταν η πρώτη της, παγκόσμια επιτυχία. Το άλμπουμ ήταν αυτό που περιείχε μερικά από τα πιο γνωστά της singles, όπως το ομώνυμο τραγούδι, αλλά και μια διασκευή του «I Can’t Stand The Rain» της Ann Peebles.

1985: Η ταινία Max Max Beyond Thunderdome

 

Η τεράστια επιτυχία του «Private Dancer» ήταν και αυτή που τής εξασφάλισε τον δεύτερο κινηματογραφικό της ρόλο. Η Τέρνερ ταξίδεψε ως την Αυστραλία προκειμένου να πρωταγωνιστήσει ως Aunty Entity δίπλα στον Mel Gibson στην μετα-αποκαλυπτική ταινία δράσης, Max Max Max Beyond Thunderdome. Η συμβολή της στο soundtrack της ταινίας ήταν δύο τραγούδια. Με το «We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)» να γίνεται διεθνής επιτυχία, η Τίνα κέρδισε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού και υποψηφιότητα για Grammy Καλύτερης Γυναικείας Ποπ Φωνητικής Ερμηνείας. Την ίδια χρονιά ήταν, επίσης, υποψήφια στα MTV Video Music Awards, για το καλύτερο βίντεο γυναίκας καλλιτέχνη.

1989: Simply the best

 

Την επιτυχία του «Private Dancer» ακολουθεί, το 1986, το άλμπουμ «Break Every Rule», στο οποίο περιλαμβάνονταν τα singles «Typical Male», «Two People» και «What You Get Is What You See». Το 1989 κυκλοφορεί το εμβληματικό «(Simply) The Best», το οποίο, αποτελεί σημείο αναφοράς μέχρι και σήμερα, παρότι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφτασε μόλις στο νούμερο 22 των charts.

1993: What’s Love Got To Do With It, η ταινία

 

Η αυτοβιογραφία της, «I, Tina» έγινε ταινία το 1993. Τον τίτλο δανείστηκε από ένα από τα διασημότερα τραγούδια της. Περιγράφοντας λεπτομερώς την ανοδική πορεία της προς τη διασημότητα, αλλά και την καταχρηστική σχέση της με τον Ike, η ταινία, με πρωταγωνιστές την Angela Bassett ως Tina και τον Laurence Fishburne ως Ike, κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας. Το 1995 συμμετέχει και στο soundtrack της ταινίας «Golden Eye», από τη σειρά του James Bond. Το τραγούδι, που έγινε τεράστια επιτυχία, είχαν γράψει οι The Edge και τον Bono από τους U2, έχοντας στο μυαλό τους ακριβώς την Τίνα για ερμηνεύτριά του.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ALPHA BANK|
3 ΜΑΙΟΥ – 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023|ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Β&Ε ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ, ΑΘΗΝΑ

Advertisement

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button